Света на котките - информация, полезни съвети, хранене, породи, любопитно, ветеринарни теми...

 

НАЧАЛО
ХИГИЕНАНА КОТКАТА
ХРАНЕНЕ
РАЗЛИЧНИТЕ ПОРОДИ
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ
ЛЮБОПИТНО
ВЕТЕРИНАРНИ ТЕМИ



ВЕТЕРИНАРНИ ТЕМИ / ВЕТЕРИНАРНИ ТЕМИ

25 Април 10, 19:19
Ваксинации и грижи за здравето на Вашата котка
Ваксинации и грижи за здравето на Вашата котка

     Котките, както и останалите бозайници, за съжаление страдат от редица заразни заболявания. Единственият начин за предпазване в съвременният динамичен свят остава ваксинацията. Какво представлява ваксинацията и какво съдържа ваксината? Ваксинацията всъщност е заразяване на котето с причинителя на определено заболяване с цел котешката имунна система да прихване микроорганизмите (бактерии, вируси или гъбички), да ги опознае и да изработи антитела срещу тях. Заразяването се извършва чрез специално разработени ваксини, които съдържат причинители на едно или повече заболявания. Микроорганизмите включени в една ваксина предварително са или убити или значително отслабени, така че инжектирани в котето да не могат да се развият и да причинят заболяване. За да се получи необходимото количество антитела обикновенно в млада възраст е необходимо да се поставят няколко ваксини (2 или 3, в зависимост времето, когато е поставена първата ваксина). Курсът на ваксинациите при малките котета започва най-често на 3 месечна възраст, но може да стартира и още на 2-я месец. Ветеринарният лекар ще изготви най – подходящата ваксинална схема за вашето котенце. Ако сте си взели по-голямо котенце или възрастна котка с неизвестни ваксинации, потърсете незабавно ветеринарен лекар. Това също е повод и възможност за преглед на общото здравословно състояние на новият Ви приятел.
      Имунитетът към заболяванията не е безкраен и постепенно ослабва. Това означава, че Вашата котка е изложена отново на риск от заразяване. Редовните ваксинации са жизнено важни за поддържането на имунитета на нужното ниво. Важно е да знаете, че когато посещавате Вашият ветеринарен лекар за годишна реваксинация, той ще направи и един общ профилактичен преглед на вашата котка. Често пъти така се откриват някои болестни процеси (например тумори, ендокринни заболявания, болни зъби и др.) навреме, преди да са станали опасни за живота и здравето на котката. Ако сте пропуснали реваксинация по някаква причина, посетете по-скоро ветеринарен лекар.
      При започване на първоначалния ваксинационен курс на Вашата котка трябва да бъде издадена здравна книжка. В нея се нанасят направените ваксини (техните стикери), времето за следващата васинация, информация за обезпаразитяванията срещу външни и вътрешни паразити, данни за алергии, лекарствена непоносимост, хирургически интервенции и др. не пропускайте да я носите със себе си, когато посещавате ветеринарен лекар.
      Заболяванията срещу които в момента се разполага с ваксини в нашата страна са: Котешка панлевкопения, калицивирусна инфекция, херпесвирусна инфекция, хламидия и бяс. Най-често те са групирани в една ваксинална доза т. е. поставят се наведнъж.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5941